Project Description
Thumbnails
Share

Como Offices

To capitalise on the desirability for the site, integration of the building’s landscape with the form is central to the proposal. This resulted in a building that is organic in shape, using a series of off-skew curves to create a soft and gradual form as the building increases in height. The subtle variations in form help to reduce the buildings bulk and provides a considered response to the Canning Highway Streetscape. Part of this proposal thus relies on the remodelling of the existing building based on the above ideals; creating a united and integrated proposal for this site.

The buildings form seeks to reference the Art Deco; referencing themes of movement and fluidity through curvilinear forms; while applying them in a futurist setting. The Art Deco style is popular in the Como locality and this adaptation seeks to integrate the building within this niche historical context.

In association with Art Deco, this proposal references a futurist architectural style - a style that was embodied by the machine age. Futurism primarily concerns itself with speed and motion and a subsequent sense of urgency, manifesting in an architecture with strong, dynamic lines and often bold curvilinear forms.

The proximity to the highway, as a major transit corridor for the Perth metropolitan area, became a major influence in employing this architectural style. Through this the building seeks to compliment the site, creating a built response that reflects its location within a broader context.

The proposal is a contemporary take on Art Deco embracing illuminated signage as part of the integration of modern form and technology.

The proposal makes use of the existing building on the site, re- purposing and expanding on the existing facilities, creating an engaging and vibrant commercial hub on what is currently an underutilised tract of land. This site is located along a major transit axis while also being in close proximity to the Canning Bridge Transport Interchange making it both accessible and visible for tenants and clients. The contours of the land permit fantastic sight lines into and out of the site, particularly as the building increases in height. This building by its very location is one of prominence within the greater Como area. The building’s sight lines are further amplified by the integration of landscaping spaces that capitalise on the views; providing places for meaningful interaction with the building and its broader context.

 

Project Facts

Project Name:

Como Offices

Status:

In Progress

 

Program:

Commercial

Location:

Como, WA

Year:

2018

Scale:

545m²

Role:

Architect | Lead Consultant

Images:

maarch*

Related

Contact Us

Feel free to contact us for more information.